BEAUTY || Kako njegujem kožu kada izbiju prištići | Marija Nicole

Koji je problem i neprijatelj br. 1 što se tiče zdravlja lica i kože općenito? Mislim da svi znamo. Prištići.

Izbijaju kada ih namanje želimo (ali opet, kada ih uopće želimo?), nerviraju nas, teško ih je prekriti i često posežemo za istiskivanjem. Ja vam donosim svoju rutinu njege kože kada me za vrijeme "onih dana u mjesecu" napadnu dosadni prištići. Moram svakako napomenuti kako ovo nije rješenje problema za one tvrdokorne upalne procese i akne. Za to se ipak morate obratiti dermatologu. Ovo je za moje djevojke koje muče muku s njima prije menstrualnog ciklusa ili zbog stresa. Donosim vam nekoliko savjeta po kojima ja živim, a koji bi vam mogli biti od koristi:

1. Izbjegavati tešku šminku

Kada primjetim da mi počinje izbijati hrpica onih malih dosadnih prištića, izbjegavam nanošenje teške šminke. To znači da se u tim danima potpuno posvetim njegi kože, a od makeupa na licu koristim malo korektora, pudera u kamenu i rumenilo. I to baš ako moram. Dakle, preporučujem vam da izbjegavate nanošenje teških pudera ili primera koji će dodatno začepiti pore i onemogućiti koži da diše. 

2. Unošenje vode u organizam

Prištići često nastaju zbog lučenja masnoće na licu zbog pretjerane aktivnosti, ljetnih vrućina ili nečeg trećeg. To znači da koža gubi dosta vode koja se luči kroz mini pore na našoj koži. Tijelo nam uvijek poručuje kada nešto ne valja pa stoga u takvim trenutcima osiguram dovoljnu količinu vode organizmu. Nikada ne zaboraviti popiti NAJMANJE litru vode na dan. 

3. Ne raditi agresivne pilinge

U ovom periodu izbjegavam sredstva koja u sebi imaju velika zrnca pilinga. Umjesto toga uzmemem svoj Eveline 3u1 gel koji ima sitna zrnca i lagano, lagano umasiram u kožu. Nije nam cilj dodatno iritirati kožu već ju očistiti od viška sebuma i masnoće koja se luči na licu i koja uzrokuje prištiće. Moram naglasiti kako ovakvu vrstu čišćenja lica radim samo jednom tjedno kada imam prištiće, a ostatak dana u tjednu koristim gel iz savjeta broj 4.


4. Lagani gel za umivanje

Ja najčešće posežem za gelom od Neutrogene na bazi grejpa. Odličan je, nježan, umiruje kožu i čisti lice. Savršen za dane kada ne želite dodatno maltretirati kožu raznim preparatima. 


5. Gel za isušivanje prištića

Ako baš imam nekoliko prištića koji su veći, redovito ih nakon čišćenja lica namažem gelom za isušivanje od Garniera. Dakle samo njih, ne cijelo lice. Fenomenalan proizvod koji lagano pecka kada ga nanesete, napravi film oko prištića i preko noći ga isuši. Za dva dana, prištić je puuuno manji. Jedan trik - ako nemate gel za isušivanje, slobodno iskoristite baby puder. Nanesite ga štapićem za uši na prištiće i ostavite da djeluje preko noći. :)


6. Otvaranje pora pomoću pare

Nešto što sam daavno, još kao tinejdžerica naučila :) Jednom tjedno skuham vodu do vrenja, izvadim posudu na stol, prekrijem glavu ručnikom i puštam lice da se pari. To je ODLIČAN način da se pore na licu otvore, prodišu i izbace sve nečistoće. Nakon toga slijedi temeljito čišćenje lica i to je to. :)

*slika preuzeta s http://mogujatosama.rs/otarasite-se-bubuljica-preko-noci-3494

7. NIKADA, ali NIKADA ne istuskujte prištiće

Znam da je teško, ali ja sam apsolutni tvrdokorni zagovornik ne istiskivanja prištića. Ne znam kakav mora biti, ali ja ga na svome licu NIKADA nisam, niti hoću istisnuti. Iz toga nikada ništa dobro nije proizašlo. Prvo, mnoge cure to rade prstima ili rukama koje po mogućnosti nisu oprane. Dešava se upala. Drugo, riskirate da vam na licu ostane ožiljak do kraja života, a zbog čega? Svaki prištić ima svoj rok trajanja i ja vas molim da se strpite, namažete ga nekakvim gelom i pričekate. Niti jedan prištić nije vrijedan toga da imate upaljeno, crveno lice radi pretjeranog istiskivanja.
Moje pravilo u njegi kože jest - manje je više. Dakle, smanjite količitnu makeupa tih dana i fokusirajte se na unošenje vode i pravilnu njegu kože. Također, nemojte pretjerivati kod proizvoda za njegu. Jedan lagani pilig, svakodnevno umivanje umirujućim gelom ili pjenom te mazanje gelom za isušivanje prištića i za par dana trebalo bi sve biti u redu. Kažem, ovo su savjeti za one koji ne muče muku s upaljenim aknama, to je već posao za doktora. Upamtite, nije cilj trenutno istisnuti neki prištić i izazvati upale i ožiljke, cilj je pravilno tretirati svoje lice kako bi ono i u starosti ostalo lijepo i zdravo :)

Imate li vi neki savjet u borbi protiv prištića? Pišite mi svoja iskustva.

CONVERSATION

3 komentari:

  1. Dobri savjeti. I svakako cu ih iskoristiti 😉

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobri savjeti. I svakako cu ih iskoristiti 😉

    OdgovoriIzbriši
  3. Borim se s pristicima od 4. razreda!! Toliko baceni novac na razlicite preparate i otkrijem Klindamicin! Sada nemam nista, a kada izbije poneki, namazem taj dio Sudocremom.

    OdgovoriIzbriši

Slobodno komentiraj :)